dezinfekcija vode, sterilizacija vode vode

Uklanjanje bakterija iz vode možemo raditi UV sterilizacijom voe (ukoliko je voda izuzetno bistra i bez hemijskih zagađenja) odnosno doziranjem nekog dezinfekcionog sredstva u vodu (neka vrste hlornog ili nekog drugog preprata). Hlorisanje vode je često sigurnije jer za razliku od UV sterilizatora u celoj instalaciji ostaje mala količina hlora koji ne dozvoljava razvoj bakterija posle tačke dezinfekcije. Ove dve tehnologije često se kombinuju radi boljih rezultata.


Hlorisanje vode

hlorisanje vode, hlorinator vode

UV Lampe za vodu

UV sterilizacija vode, UV dezinfekcija vode

90% BOLESTI U ŽIVOTU - POPIJEMO! Luj Paster (Louis Pasteur) 1822-1895

BAKTERIJE U VODI

Pseudomonas aeruginosa je opasna bakterija koja izaziva upale organa, najčešće pluća i mozga. Takođe, uz njeno prisustvo u vodi najčešće je izvesno naći i bakteriju Legionella koja je izuzetno opasna ako se udahne (izaziva legionarsku bolest pluća).

Koliformne bakterije su uobičajene u našem okruženju i generalno nisu štetne. Međutim, prisustvo ovih bakterija u vodi za piće je obično posledica problema sa sistemima za prečišćavanje vode ili sa cevima koje distribuiraju vodu i ukazuje da voda može da bude kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti.

Fekalne koliformne bakterije i Escherichia coli su bakterije čije prisustvo ukazuje na to da voda može biti zagađena ljudskim ili životinjskim otpadom. 
Koliformne bakterije su primarno nepatogene i normalno se nalaze u donjem intestinalnom traktu (debelom crevu) čoveka i toplokrvnih životinja, gde su odgovorne za pravilnu probavu hrane. Koliformne bakterije se izlučuju fekalijama, dospevaju u otpadne vode, a preko njih u prirodne recipijente i sisteme javne kanalizacije. Ukoliko su u fekalijama prisutne i patogene bakterije, one će takođe dospeti zajedno s koliformnim bakterijama u otpadne i prirodne vode. Ukoliko su prirodne vode (potoci, reke, jezera) opterećene fekalijama, patogene bakterije, virusi i paraziti takođe mogu biti prisutni, predstavljajući opasnost za zdravlje ljudima koji dolaze u kontakt sa vodom. Koliformne bakterije su najpogodnija grupa indikatorskih bakterija za vrednovanje higijenskog kvaliteta vode.


Escherichia coli je bakterija koja naseljava creva čoveka i životinja. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstanci (na primer vitamin K). Escherichia coli je indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine (trilioni) izbacuju dnevno fecesom samo jednog čoveka. Jedan je od najčešćih uzročnika bekterijskih infekcija čoveka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća, itd.

Cryptosporidium je parazit koji ulazi u jezera i reke kroz kanalizaciju i putem životinjskog otpada.Ovaj parazit izaziva kriptosporidiozu, blagu gastrointestinalnu bolest.Kriptosporidioza je oboljenje koje se karakteriše pojavom vodenastih stolica i koje se najčešće prenosi konzumiranjem kontaminirane vode.Posle inkubacije od 5-10 dana, javljaju se vodenaste stolice, koje su praćene grčevima u abdomenu i blago povišenom telesnom temperaturom.Kod osoba sa oslabljenim imunitetom se razvija teži oblik bolesti koji podseća na koleru i može se komplikovati sa dehidratacijom i lošom apsorpcijom hrane.

Giardia lamblia je parazit koji ulazi u jezera i reke kroz kanalizaciju i putem životinjskog otpada.Ovaj parazit izaziva crevnu infekciju, sa sledećim simptomima: dijareja, grčevi u stomaku, blede, masne i retke stolice, slabost, nadimanje i gubitak težine. Dijareja može trajati danima ili nedeljama i može nestajati i ponovo se pojavljivati. Simptomi variraju od osobe do osobe.


Mnogi ljudi bi prestali da kupuju i nose flaširanu vodu kada bi imali alternativu!

BRING YOUR WATER BACK TO NATURE