Omekšavanje vode One Stop Shop

Omekšavanje vode je hemijski proces u kome se joni kalcijuma i magnezijuma prevode u natrijum i na taj nači se dobija omekšana ili meka voda. Jedinica za merenje tvrdoće vode koja se koristi u Srbiji je nemački stepen (°dH). Voda nakon omekšavanja ima vrednost ispod 1°dH, slično kišnici.

Monostand omekšivač se sastoji od jedne posude koja sadrži kolonu za razmenu jona. Jednom kada se kapacitet zasiti, omekšivač će početi sa regeneracijom aktivne ispune. Duplex oprema za omekšavanje vode konfigurisana je tako da u sistemu postoje dve kolone, vezane u Monopoint ili Paralelnu vezu. Kod ovakvih aparata za omekšavanje vode nema prestanka isporuke jer je jedna kolona uvek "on line".

Za uklanjanje kamenca odnosno omekšavanje vode koriste se uređaji poznati kao OMEKŠIVAČI VODE. Postoji mnogo modela, sam odabir se vrši na osnovu parametara klijenta; tvrdoća vode na lokaciji, namena vode i željeni kapacitet omekšavanja vode.

MODELI UREĐAJA ZA OMEKŠAVANjE VODE

OMEKŠIVAČI UKLANjAJU KAMENAC IZ VODE PROCESOM JONSKE IZMENE!

Omekšavanje vode za početnike

Omekšavanje vode je proces oduzimanja tvrdih minerala poput Kalcijuma i Magnezijuma iz vode. Omekšavanje se vrši u kolonama sa jonoizmenjivačkom smolom. Po zasićenju smole, kontroler pokreće regeneraciju posle koje je omekšivač opet spreman za rad. Regeneracija je automatska.

Omekšana voda je neuporedivo bolja za kućnu upotrebu od tvrde vode. Takođe, omekšana voda se u industriji koristi za mnoge tehnološke procese. Omekšavanje vode, bilo za kućnu upotrebu ili kao aplikacija u industriji često je više nego ekonomično rešenje zbog ušteda u električnoj energiji, dužem roku trajanja elemenata poput bojlera i slavina, manjem utrošku praška isl.

Da li omekšivač vode pravi buku? Aparat za omekšavanje vode pravi jako malo buke. Jedini zvuk koji možete čuti je kretanje vode kroz uređaj tokom faze ispiranja. U većini slučajeva sam omekšivač za vodu je pozicioniran u podstanici (podrumu itd), tako da se nalazi udaljen od ukućana, u odvojenoj prostoriji.

Gde se omekšivač vode ugrađuje? Omekšivač vode se instalira na ulazu vode u objekat. Ukoliko želite da razdvojite TVRDU I MEKU vodu, potreban je odvojen sistem cevi za hladnu vodu. Postrojenje mora biti instalirano na sobnoj temperaturi od +5°C do +50°C. Temperatura sirove ulazne vode ne sme da pređe vrednost od + 30°C. Omekšivač ne sme da se instalira u prostoriji u kojoj ima prašine ili vlage. Ugrađena oprema mora biti zaštićena od smrzavanja, radijacije i toplote. Neophodno je prisustvo priključka za struju odnosno odvoda vode (sifon).

Koje su prednosti OMEKŠIVAČA ZA VODU? Omekšivači vode smanjuju tvrdoću vode, čineći je pogodnijom za tuširanje, pranje veša ili posuđa. Sa mekom vodom troši se manje šampona za kupanje i pranje. Koža deluje čistije a tkanine su mekše. Slavine, kontakti i ostale instalacije imaju manje ili uopšte nemaju naslage. Sa manje naslaga, uređaji rade efikasnije. Mogu se smanjiti mirisi koji nastaju kao derivati minerala.

Koliko koštaju OMEKŠIVAČI VODE? Cena aparata za OMEKŠAVANjA VODE varira od konfiguracije, tipa ili protoka. Automatski omekšivač vode je najskuplji, cene se kreću od 800 Evra do nekoliko hiljada Evra. Neki od najpopularnijih modela bez usluge instalacije koja se obično naplaćuje posebno koštaju oko 800-1200 Evra + PDV. (cene su navedene provizorno, radi sticanja predsatve o generalnom stanju na tržištu).

Da li će mi stizati veći račun za vodu? Omekšivač vode se često pominje u kontekstu porasta troškova pumpanja vode iz privatnih bunara ili malog povećavanja troškova gradske vode. Prosečnom aparatu za omekšavanje vode treba između 50 I 400 litara sveže vode za svaku regeneraciju jonoizmenjivačke smole. Prilikom nabavke, budite sigurni da je model omekšivača vode koji ste odabrali namenjen za potrebe kao što su vaše. (broj članova domaćinstva, prosečna potrošnja vode mesečno, tvrdoća vode itd)..

Da li je omekšana voda korozivna? Nije.

Koliki su troškovi korišćenja? Kupovina tabletirane soli za regeneraciju predstavlja glavni trošak održavanja omekšivača. Tabletirana so se prodaje u vrećama, najčešće po 25kg. Izuzetno je jeftina. Većinu ostalih troškova predsavlja potrošnja struje pri regeneraciji. Sama jonoizmenjivačka smola se menja retko, u proseku na 5 godina. Prosečna potrošnja soli je oko 1kg za 1000 litara vode (voda nije slana).

Da li u kući ima vode u toku regeneracije? U zavisnosti od tipa kontrolnog ventila, za vreme regeneracije sistema može doći do različitih situacija:

Da li omekšivač vode smeta kanalizacionom sistemu? Bilo je dosta polemike oko uticaja rada omekšivača za vodu na kanalizacioni sistem (septička jama ili gradska kanalizacija) — da li so ubija korisne bakterije u septičkim rezervoarima, prepunjavanje rezervoara dodatnim količinama vode od ispiranja (regeneracija) odnosno smanjenja mogućnosti drenažnog sloja tla da apsorbuje vodu — poslednje naučne studije ostaju nedefinisane. So nema štetne efekte na bakterije ili drenažno zemljište. Ipak, količina vode koja se prosipa prilikom ispiranja varira do 50 do 400 litara nedeljno, što je odprilike ekvivalentno dvema standardnim kadama za kupanje. Regeneracija OMEKŠIVAČA ZA VODU ne više od jednom nedeljno trebala bi da smanji količinu vode iz ispiranja koja ulazi u septički sistem.

Kada ne bi trebalo da koristim omekšivač? Omekšivač vode se često pominje u kontekstu porasta troškova pumpanja vode iz privatnih bunara ili malog povećavanja troškova gradske vode. Prosečnom aparatu za omekšavanje vode treba između 50 I 400 litara sveže vode za svaku regeneraciju jonoizmenjivačke smole. Prilikom nabavke, budite sigurni da je model omekšivača vode koji ste odabrali namenjen za potrebe kao što su vaše. (broj članova domaćinstva, prosečna potrošnja vode mesečno, tvrdoća vode itd)..

Kome je omekšivač vode potreban? Ako vam je voda preko 121 ppm, trebalo bi da razmislite o instalacija omekšivača vode. U većini slučajeva, voda iz zemlje (bunarska voda pokupljena iz podzemnih akvifera) je tvrda. Gradska voda je takođe daleko od meke vode. Najbitniji korak u donošenju odluke da li je vašoj kući potreban OMEKŠIVAČ VODE je da saznate da li je voda koju koristite TVRDA. Ako koristite gradsku vodu, raspitajte se u vodovodu kolika je tvrdoća. Ako koristite bunarsku vodu ili imate prirodni izvor, kontaktirajte laboratoriju ili nas pozovite da izmerimo i klasifikujemo tvrdoću vode. Određivanje tvrdoće vode je jako bitnan parameter za izbor modela omekšivača vode.

PALETA PROIZVODA KONTAKT

BRING YOUR WATER BACK TO NATURE